Türkiye’de kullanılan bir modem markası olmamasına rağmen, Everest SG-1600 modem kurulumunun, kablosuz şifre değişikliğinin ve kablosuz ağ adının değiştirilmesinin nasıl yapılacağını açıklayacağım.
Everest SG-1600 Modem Kurulumu
Everest SG-1600 modem kurulum işlemini gerçekleştirmek için önce Wired ile bağlantı kurmuş bir bilgisayara ihtiyacınız olacak.
Bilgisayarınızdan (Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox, vb.) Herhangi bir İnternet tarayıcısını açarak, 192.168.1.1 adres satırına giriş yapalım. Açılan ekrandaki kullanıcı adı ve şifre bölümüne giriş yapalım. Giriş yapamadıysanız, daha önce modem arabirim giriş parolasını değiştirmiş olabilirsiniz. Tekrar giriş yapmak için modeminizi “Sıfırla” düğmesi yardımıyla fabrika ayarlarına götürebilir ve modemin şifresini sıfırlayabilirsiniz. (Modeminizi fabrika ayarlarına götürmek için, cihazın arkasındaki veya altındaki sıfırlama çukuruna sivri bir nesne yardımıyla modem üzerindeki “ADSL” ışığı olana kadar yazdırılmanız gerekir.)
Everest SG-1600 Arayüz Giriş Parolası
Everest modem arayüz ekranındaki ayarlar aşağıdaki gibi olacaktır.
Satır türünüz ADSL ise, ADSL bölümünü seçelim ve VDSL ETH bölümüdür. Türkiye’yi bir ülke olarak seçelim. ISS olarak 8/35 seçelim. VPI değeri için 8 ve VCI değeri için 35 yazalım. Bağlantı türü olarak pppoe’yi seçin. Kullanıcı adı bölümünde hizmet sağlayıcınız tarafından size verilen ADSL kullanıcı adınızı yazalım. Parola bölümünde, hizmet sağlayıcınız tarafından size verilen ADSL kullanıcı şifrenizi yazalım. Kablosuz etkin bölümdeki kutuyu işaretleyelim. Kablosuz SSID bölümünde Türk karakterleri içermeyen bir kablosuz ağ adı oluşturalım. Güvenlik Anahtarı bölümünde, Türk karakterlerini içermeyen en az 8 karakterden oluşan bir kablosuz güvenlik şifresi oluşturalım.
Yukarıdaki bilgileri doğru bir şekilde girdikten sonra, “Kaydet” düğmesine basarak yaptığımız ayarları kaydedelim.
Modemin gelişmiş kurulum ekranına girmek için sağ üst köşedeki “Gelişmiş” düğmesine basalım.
İnternet ayarlarına giriş yapmak için, sol taraftaki menüden “Gelişmiş Kurulum” düğmesine basın ve “WAN Service” bölümünde oturum açın. Açılan ekranda, Gelişmiş İnternet ayarlarına giriş yapmak için “Düzenle” düğmesine basın.
Ekrandaki açılan ayarlar aşağıdaki gibi olacaktır.
PPP Kullanıcı Adı bölümünde hizmet sağlayıcınız tarafından size verilen ADSL kullanıcı adınızı yazalım. PPP Parola bölümünde, hizmet sağlayıcınız tarafından size verilen ADSL kullanıcı şifrenizi yazalım. Otomatik bir kimlik doğrulama yöntemi olarak seçelim. MTU değerini 1492 olarak ayarlayalım.
Yukarıdaki ayarları doğru bir şekilde gerçekleştirdikten sonra, “Sonraki” düğmesine basalım.
WAN yaz özeti ekranındaki ayarlar doğruysa, “Uygula/Kaydet” düğmesine basarak yaptığımız ayarları kaydedelim.
Everest SG-1600 Kablosuz Ayarlar
Modeminizin gelişmiş kablosuz ayarlarına erişmek için “Temel” bölümüne girmek için sol taraftaki menüden “Kablosuz düğmesine basalım.
Kutuyu etkinleştirmedeki kutuyu işaretleyelim. SSID bölümünde Türk karakterleri içermeyen bir kablosuz ağ adı oluşturalım. Türkiye’yi bir ülke olarak seçelim. Kanal bölümünü otomatik olarak ayarlayalım.
“Kaydet/Uygula” düğmesine basarak yaptığımız ayarları kaydedelim.
Kablosuz güvenlik ayarlarına giriş yapmak için “Kablosuz” düğmesine basarak “Güvenlik” bölümünde oturum açabilirsiniz.
SEÇ SSID bölümü için oluşturduğumuz kablosuz ağın adını seçelim. Ağ kimlik doğrulama bölümünü WPA-PSK olarak seçelim. WPA/WAPI Parola bölümünde, Türk karakterlerini kullanmadan en az 8 karakterden oluşan bir kablosuz güvenlik şifresi oluşturalım. WPA/WAPI şifreleme ise, TKIP+AES’i seçelim.
“Uygula/Kaydet” düğmesine basarak yaptığımız ayarları kaydedelim.
Everest SG-1600 Modem Kurulumu
İşlemlerimizden sonra İnternet hizmetini kullanmaya başlayabilirsiniz. Hala İnternet hizmetini kullanamıyorsanız, altyapınızda herhangi bir sorun olup olmadığını öğrenmek için servis sağlayıcınızla iletişime geçebilirsiniz ve gerekirse bir hata kaydı oluşturabilirsiniz.